Víno ve Španělsku
Tak jako v jiných zemích, i ve Španělsku je rozlišování dle druhu a kvality vína a jeho zařazení a označení, ustanoveno zákonem. Každý vinařský region má svá specifika, což se odráží i v kvalitě a charakteru vína a proto kvalita vína je definována evropskou unií.
Zkratka VCPRD znamená Vinos de Calidad Producido de Regiones Determinades, což je vinařská oblast s vyjádřením kvality. Každý vinařský region má ”Consejo Regulador”, což je regulační rada, jejímiž členy jsou představitelé z výrobních bodegas (sklepů, družstev, podniků), z místní vlády a příslušní odborníci. Tato rada stanoví podmínky, rozhoduje o tom, které odrůdy se pěstují, kde a v jakém procentuálním zastoupení a jaký proces výroby a zrání musí být dodržován.
V současné době je ve Španělsku 69 akreditovaných VCPRD a v rámci nich jsou dva stupně (dvě kategorie) označení původu a to Denominacion de Origen jichž je 67 a dvě jako vyšší stupeň Denominacion de Origen Calificada. Tímto způsobem je víno deklarováno jako produkt pocházející z určité oblasti, řízené Consejo Regulador a vykazující trvalou kvalitu, která je zaručena.
D.O. – Denominacion de Origen. Ve Španělsku je nyní 67 D.O.
D.O.Ca – Denominacion de Origen Calificada což znamená kvalifikovaný, tedy vyšší stupeň. Jako první dostala toto ohodnocení La Rioja v roce 1991. V roce 2001 byl další oblastí Priorat.
Vinos de Pago je nová kategorie lehce nadřazená D.O. Lze ji přirovnat k francouzskému grand cru. Označuje jednotlivá vína a vinařství v různých a specifických klimatických a půdních podmínkách. V této kategorii jsou vína vynikající kvality a jde v současnosti o šest vinařství, mj. dovážené vinařství Pago de Carraovejas.
Vino Comarcal, zkratka VC znamená místní víno.
Vino de Mesa de…, zkratka VDMde, neboli stolní vína odněkud, s určením odkud pochází
Kategorie vín podle zrání
Joven - vína prodávaná v následujícím roce po sklizni, někdy částečně zrají v sudech, jsou lehká, ovocná, určená pro okamžitou spotřebu.ROBLE je vyšší kategorie zrání a víno může zrát i několik měsíců v barikovém sudu a následně v lahvi. Je to totéž jako semi crianza, označení pro tzv. částečné zrání v malém tzv. barikovém sudu o obsahu 225 l.
Crianza - vína zrající minimálně 6 měsíců v dubových sudech a dalších 18 měsíců v láhvi, na trh se tato vína dostávají po 2 letech od sklizně (vína Crianza z oblasti Rioja a Ribera del Duero zrají v sudech minimálně 12 měsíců, u řady výrobců ještě déle). Vína označená Sin Crianza nezrají v sudech.
Reserva - tato vína zrají minimálně 3 roky, přičemž nejméně 12 měsíců musí zrát v dubových sudech, 12 měsíců v tancích a alespoň jeden rok v láhvi. Také platí, že řada výrobců nechává svá vína zrát mnohem déle. Reserva se vyrábí pouze v dobrých letech z nejlepších vín.
Gran Reserva - tato vína zrají nejméně 5 let ve sklepích výrobce, z toho 24 měsíců v dubových sudech a další 3 roky v láhvi. V praxi se tato doba opět často prodlužuje. Pro výrobu Gran Reserva se používají pouze vína z nejlepších ročníků, nejkvalitnějších hroznů a deklarovaných vinic.